my tiramisù


2014.01.10 ティラミス

屋企會出現呢個甜品連我自己都覺得有啲意外。
聖誕節個cake令我抽起條甜品癮。

出開去烘焙舖頭買cream cheese。
買咗1kg,一來比平時超級市場買到嘅抵得多,二來呢隻cream cheese得烘焙舖先有得賣。
除咗用嚟整chiffon cake之外,仲諗吓cheese cake以外仲有啲咩甜品係會用到cream cheese。

上網睇過整tiramisu唔一定要用mascarpone,用cream cheese都得;
亦唔一定要用中ladyfingers,用sponge cake就可以。

問過男友佢有興趣食tiramisu。
咁就啱晒啦!
又可以清咁啲cream cheese、又可以俾我練吓整génoise。


新用呢隻cream cheese真係香好多。
比較之下水份比之前嘅要少啲,聞落都香濃啲。
用佢整出嚟嘅cheese chiffon比較更明顯,用同一份量,芝士味都比之前嘅濃。

一向我都麻麻哋tiramisu。
我唔鍾意浸到爛嘅ladyfinger,同埋嗰陣好搶嘅酒味。
自己整呢兩樣都可以飛走晒,成為一杯我鍾意食嘅tiramisu。

廣告

對「my tiramisù」的一則回應

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s