夢力星野山


2014.04.14 ゆめちから×ホシノの山食

自從香港出現咗富澤之後,我啲山字包主力都係SUPERKING×HOSHINO(超王×星野)。
早排入貨時,除咗買Superking呢隻指定要入嘅粉之外,仲
買咗隻粉試ゆめちからブレンド

superking永遠最快用晒,因為我不停都係整山字包。
但屋企啲粉未用晒我唔想去補貨住,於是試吓新組合-夢力星野山。


比起superking,夢力嘅蛋白質無咁高,相對個包出到嚟都比較矮。
明知佢一定係矮,但山字包唔高總係覺得有啲唔開心。

呢隻係國產小麥粉,比外國産嘅superking無咁受水,加上而家天氣潮濕,水份只用47%。
做出嚟包口感好軟熟同比較煙靭,組織效果出到嚟都算係咁,係麥味我覺得無春よ恋咁香。

有4隻國產小麥粉我想試,暫時試咗2隻-春よ恋同ゆめちからブレンド。
仲有2隻未試,下次買粉時會試埋另外嗰2隻。

雖然今次個包夠軟又夠煙靭,但始終有一點唔及superking-鬆!
佢唔夠superking做出嚟嘅包高,相比下呢個包實咗啲。
所以superking仍然穩佔佢嘅超王一哥地位!

 

廣告

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s