玄米ご飯

img_6662
2016.10.13 玄米ご飯

喺’15年9月見到日本出咗La Cocotte de GOHAN時已經好想擁有。
估唔到喺今年3月尾時喺香港就見到,但香港只有M size(2嘜),諗咗一晚就即刻買咗。
係第一個STAUB用接近原價價錢去買(當時有10% Off)!

img_6668
喺2年前post過一篇用STAUB round cocotte 18cm 煲飯嘅post。
今次就用La Cocotte de GOHAN(ラ・ココットde GOHAN)去煲玄米飯。

img_6674
當水、火力、蒸嘅時間控制得好的話,就會見到俗稱蟹穴(カニ穴)嘅現象出現。
喺GOHAN/土釜入面,水加熱、蒸氣喺米粒同米粒之間通過。
米粒經過平均受熱、急速吸收水分,當無晒水份時,飯粒就會一粒粒分明飽滿。
當蟹穴越多的話,亦即係代表煲裡面水份充份沸騰、平均對流,亦證明煲飯煲得好靚仔。

img_6667
ラ・ココット デ GOHAN(M size)

玄米炊飯

  • 玄米 2嘜
  • 水 530ml(夏)~550ml(冬)
  • 鹽 1少𢸶
  1. 洗米。
  2. 浸米。夏天浸大約2個鐘,冬天的話浸大約6個鐘或浸過夜都可以。
  3. 將玄米過篩隔水。將玄米、水同鹽加入GOHAN,用中火煮到水滾起。
    呢個時後煲蓋稍為移開少少,方便睇幾時滾起。
  4. 水滾後冚實煲蓋,用最細火煮25分鐘,閂火後再焗多15分鐘。
廣告

2 thoughts on “玄米ご飯

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s