心目中嘅乾燒伊麵

2018.07.08 乾燒伊麵

由我開始入廚房煮飯開始,基本上我都係用易潔鑊。
易潔鑊易用又唔會痴底,少少油甚至有時唔洗落油都可以用到,最緊要係完全唔洗打理。
但易潔鑊個塗層會老化,無論幾靚嘅牌子都好,以我哋屋企用嘅情況,每2年左右就要換一次鑊。
我覺得好煩,好多時到換嗰陣已經買唔返本身用緊嗰個款;
一係有,不過要搭埋其他無需要嘅煲煲蓋蓋一套咁買。
每2年我就要嘥時間重新睇過買邊隻鑊好,每次我都好抆。

上年中秋節前我毅然決定唔再用易潔鑊。
做完一輪功課,我決定轉投鐵鑊。
睇完一輪心目中睇到有2個牌子,不過其中一個較貴而且香港無。
另一個價錢比較容易入手而且啱啱嗰期做減價,於是我就由煎pan開始轉投鐵鑊啦。

雖然話鐵鑊要養鑊,仲話第一次用之前又要咁又要咁,上網睇到真係俾佢拋一拋。
但諗心一層STAUB咪又係咁話要養,我其實都好少理,再算啦。
到用落我覺得佢比鑄鐵鍋更加易服侍,因為佢係一隻鐵鑊,完全唔洗呵護。
萬一真係生鏽咩?用砂紙省走啲鏽漬再養過,又唔會爛嘅。
就係咁,唔夠兩個禮拜,我趁個減價仲未做完,即刻買多隻中式鑊同隻細煎pan。

IMG_0011
自從有咗隻中式鑊之後,呢一年我煮多咗好多中式嘅嘢。
易潔鑊唔用得大火煮食,所以好難做到乾炒。
相比起易潔鑊時期,而家真係想炒咩都得。
除咗炒飯,想喺屋企炒乾炒牛河、豉油皇炒麵呢啲完全無問題。
而當中我最滿足又最得到旦那さん歡心嘅就係呢個乾燒伊麵!(食譜喺最尾)

已經唔知幾多年無食過真正嘅乾燒伊麵啦!
出去食飯,明明餐牌寫住係乾燒,但上到枱永遠都係炆嘅樣,有次勁到水汪汪咁上枱都話自己係乾燒伊麵。
呢啲炒粉麵茶餐廳食都要$7-80,激鬼氣為咗唔想再俾人跣,我自己炒!

唯一唔好嘅係,炒呢個麵要有韭黃先成事。
但韭黃一啲都唔襟擺,要即日買即日炒先得。
如果可以隨時隨地都可以喺屋企炒嚟食你話幾好呢。

乾燒伊麵

  • 伊麵餅*1(大) 2個
  • 韭黃 2両(大約80g)
  • 冬菇 2-3粒
  • 油 2茶匙
  • A2
    |生抽 1湯匙
    |老抽 0.5茶匙
    |水 3湯匙
    |蠔油 2湯匙
    |糖 1.5茶匙
  1. 前一晚將冬菇放雪櫃浸軟,煮之前將冬菇揸乾水份後切片;韭黃切段約4cm左右長;A嘅材料全部攪勻備用。
  2. 用滾水將伊麵拖水煮散同去油,麵一軟撥得鬆就撈起隔水,盡量攤平將麵表面吹乾身。
  3. 燒熱鑊落油,用中大火爆香冬菇片,聞到冬菇香之後加埋伊麵落鑊炒*3。當麵炒勻熱透之後分幾逐少加醬汁落鑊繼續兜,汁兜勻之後開大火繼續炒到汁完全收乾,最尾加埋韭黃炒多1分鐘就可以上碟。

1 細伊麵3個大約等於大伊麵餅2個,買唔到大買細都無問題。
2 唔同牌子嘅生抽、老抽、蠔油嘅鹹甜都有唔同,份量係參考,落鑊煮之前最好試試味。
今次呢3樣我全部都係用九龍醬園嘅。
*3 炒麵呢個動作最好用筷子,撩鬆啲麵嚟炒咁啲麵無咁易斷同碎。

廣告

對「心目中嘅乾燒伊麵」的一則回應

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s