抹茶フィナンシェ

2018.09.15 Matcha Financier

IMG_0395
3月尾時焗過一次桜フィナンシェ,嗰次都提過我之前焗過一次抹茶味,只不過無影到相。
今次再焗,點都影返一堆相先。
之前換購嗰個千代田12連心模都仲未開嚟用,所以今次揀咗用心心模去焗。

IMG_0407
我好鍾意食Financier。
雖然只係整咗幾次,但真係一試愛上。

IMG_0423
和泉シェフ嘅Financier仲差朱古力味未試,暫時只係做咗原味同抹茶,兩者之間我一定揀抹茶味。

IMG_0409
呢個recipe好特別,加咗啲鹽花喺面先焗,第一次食嗰陣,鹽味同甜味個對比好明顯。
衝擊太大太過難忘,到而家每次食都仲感嘆緊。

IMG_0420
今次呢個recipe啱啱好夠做18粒、每粒心心用20g麵團。
下次可以試吓每粒15g,咁就會啱啱好夠做兩轉模24粒啦。

廣告

對「抹茶フィナンシェ」的一則回應

  1. 千代田心型我都想買, 真係好靚啊~ 不過太貴.. ><
    我最近買左個栗子模, 出黎都唔錯啊… 千代田一半價錢!! ^^

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s