Basque Cheese Cake

IMG_11952019.02.28 バスククリームチーズケーキ

上年年中時見到日本嗰邊突然興起呢個燶面cheese cake。
第一眼望到個蛋糕嘅反應係:「個面黑鼆鼆到咁嘅!」

睇介紹話唔好俾個外表嚇親,個黑面先係重點咁話。
見整完hime個生日蛋糕之後仲有cream cheese剩,咁一於整個細細地嘅試下。

IMG_1199
我鍾意呢個蛋糕夠簡單!
同佢差唔多嘅New York Cheesecake相比,大家都係濃芝士味嘅蛋糕。
不過呢個少咗個餅底同酸忌廉,而「黑鼆鼆」嘅面有陣焦糖味,啱晒我呢個焦糖怪。
而且由頭到尾只需要一個碗同一個打蛋器就搞得掂,連碗都可以洗少幾隻。

IMG_1201
我同旦那さん都係偏愛食濃味嘅芝士蛋糕,就連hime都一樣。
所以我一直都想試整多幾款,唔洗嚟嚟去去都係New York Cheesecake。
而家終於試到一款可以放入個list度啦。
不過呢個個樣黑到咁,都係做唔到生日蛋糕,要現發掘下唔同嘅芝士蛋糕先得。

廣告

留言

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s